En spændende historie gennem 250 år
1777
Huset, hvis nuværende navn er Drachmanns minde, blev bygget i 1777 af Heinrich von Schimmelmann med kampestensfundament og håndstrøgne munkesten. Muren i stueetagen er 70 cm tyk, og tømmeret i loftet er håndhugget pommersk fyr, der voksede i skoven i Polen på Chr.d.4´s tid.
1781 – slibning af geværer
Vandmøllen blev udvidet, og de følgende år kørte tunge firspand hestevogne hertil med skydevåben til slibning fra geværfabrikken i Hellebæk. Herfra blev de kørt til fordeling blandt de militære styrker rundt omkring i Danmark.
1817
Vandmøllevirksomheden blev indstillet. Huset lå formentlig efterladt i en del år
1841 – papirfabrik
P. Chr. Deichmann lejer fabrikken og sætter gang i papirfremstilling. Det var ikke det helt store industrieventyr. Fabrikationen blev udført med en primitiv teknik, og der var kun 3 papirsvende ansat.
1848 – nye folk
I 1848 dør Deichmann, og året efter sælges apparatur og retten til at drive virksomheden på auktion for 800 rigsdaler til papirmager Andreas Jørgen Culmsee. Culmsee familien leder i tre generationer fabrikken, i første omgang som lejere.
1852 – nu med damp og vindmølle
Frederik Leopold Culmsee bygger fabriksbygning og 1. sal på hovedhus, samt en hollandsk vindmølle. En papirmaskine drevet ved dampkraft bliver købt ind, og nu kommer der virkelig fart i papirfabrikationen. Nye fabriksbygninger og arbejderboliger bliver opført. Culmsee med familie flytter ind på 1. sal.
1859
Efter en tvangsauktion køber en broder Johan Christian Culmsee (sadelmager) ejendommen. F.J. Culmsee fortsætter som bestyrer og bor der med sine 2 sønner og 7 døtre.
1866 – Holger Drachmann – en sidehistorie
På det nuværende “Slamat” på den anden side af søen, befandt den lokale skole sig. Her boede og arbejdede Christian Hansen, som var gift med en kusine til Holger Drachmann.
Holger Drachmann kom på besøg og udforskede omegnen. Han var ivrig for at finde motiver til sin kommende karriere som kunstner og fik en aftale med Hr. Culmsee om at lave studier med henblik på at male ejendommen. Som følge deraf havde han sin daglige gang i huset. Her forelskede han sig hemmeligt i datteren Polly. En dag under en middag i huset deklarerer Culmsee datteren Pollys forlovelse med forpagteren på “Lottesminde”. Det bliver for meget for den følsomme Holger, som resolut forlader bordet og til alles forbløffelse og ikke uden dramatisk effekt, springer ud af vinduet.
(Det originale vindue sidder nu i husets festsal)
Holger Drachmann forlader herefter egnen.
Holger Drachmann vender tilbage i 1876, hvor han opsøger Polly, som er i krise med sin mand. Holger og Polly får barnet Gerda sammen i 1877, men snart efter forlader Polly Holger, og i 1879 gifter han sig med søsteren Emmy Culmsee. De tager sig af Gerda og får sammen yderligere 4 børn.
I perioden er de knyttet til gruppen af de berømte guldmalere i Skagen og Hornbæk.
I 1887 møder Holger Drachmann syngepigen Amanda Nilsson, som han holder som elskerinde.
Emmy og Holger bliver skilt i 1903 p.g.a. en ny elskerinde Soffi, som han gifter sig med.
1867 – storhedstid for papirindustrien
I 1867 flyttede F.L. Culmsee til Norge, hvor han var med til at udvikle papirindustrien. Sønnen Valdemar Culmsee overtog driften i Havreholm. Fabrikken moderniseres og udbygges på den anden af side af søen. Han var veluddannet og arbejdsom. Fabrikken gik i døgndrift, og man siger, at han fik lavet et talerør ved sin seng, så han kunne give sine ordrer, hvis han kom i tanke om noget.
Med 100 ansatte og dertil underleverandører var fabrikken i en størrelse, der rakte ind i fremtiden. Da Hornbækbanen var på tegnebrættet, overvejede man at lægge sporet forbi Havreholm for at imødese behovet for transport fra fabrikken. Den foregik ellers med hestevogn til Kvistgård og derfra videre med tog.
Idéen blev droppet, fordi Valdemar Culmsee besluttede at bygge en fabrik på Nørrebro. Den fungerede fra 1874 – 1933
1872 – Havreholm slot
Valdemar Culmsee opførte i 1972 Villa Havreholm i nærheden og fraflyttede den gamle direktørbolig på Bøtterupvej. Det nye “Havreholm Hus” blev bygget i en overdådig historicistisk stil, der snart gav det navnet “slottet” blandt de lokale.
Det har hængt ved. I dag hedder bygningen Havreholm Slot og rummer hotel og konferencecenter.
1883 – nu kun filial
I 1883 bliver fabrikken i Havreholm i den første udgave af Danmarks handelskammers kalender betegnet som filial af hovedfabrikken i København.
1892 – slut med papirfremstilling
I 1892 standsede papirfabrikationen i Havreholm, og firmaet blev afhændet af De forenende Papirfabrikker. Det var et hårdt slag for egnens borgere, der havde indtægter fra fabrikken : tørvegravning, leverancer af træ, kul og halm, og transportvirksomhed af genbrugsmaterialer, råvarer og det færdige produkt.
Køberen af fabrikken, Emil Brül, forpligtede sig til, ved indgåelse af kontrakten, at han ikke ville lave papir, pap eller cellulose.
Den servitut findes den dag i dag.
1900 – bageri
I 1900 blev ejendommen solgt til bager Hans Peter Hansen og indrettet til bageri. I 1930 overtager Emil Nielsen ejendommen, og det bliver til Havreholm bageri. Der var stald til 12 heste, og kuske bragte brød ud til bageriudsalg i området.
Der findes forskellige anekdoter om hestene:
“Sleipnir fik en seddel i grimen, når den skulle til smeden i Havreholm, så klarede den selv opgaven.”
“En medarbejder skulle låne et køretøj, fordi han skulle flytte. Hesten, der var brøduddeler, stoppede automatisk ved alle de steder, hvor der skulle afleveres brød og var ikke til at drive videre, før der gået et par minutter.”
1900 – bageri
I 1900 blev ejendommen solgt til bager Hans Peter Hansen og indrettet til bageri. I 1930 overtager Emil Nielsen ejendommen, og det bliver til Havreholm bageri. Der var stald til 12 heste, og kuske bragte brød ud til bageriudsalg i området.
Der findes forskellige anekdoter om hestene:
“Sleipnir fik en seddel i grimen, når den skulle til smeden i Havreholm, så klarede den selv opgaven.”
“En medarbejder skulle låne et køretøj, fordi han skulle flytte. Hesten, der var brøduddeler, stoppede automatisk ved alle de steder, hvor der skulle afleveres brød og var ikke til at drive videre, før der gået et par minutter.”
1937 – konditori
I 1937 skiftede bageriet ejer. Den røde tilbygning blev konditori, hvor egnens borgere kunne komme og nyde en kop kaffe eller chokolade med bageriets delikatesser.
Bageriet blev bygget om til brødfabrik.
1939-45 – krigstid
Under krigen skulle der leveres brød til tyskerne, der byggede “Horserød”, nu statsfængsel. Der var modvilje blandt kuskene til dette arbejde.
1951-56
Poul Martin Jensen og Ellen Marie købte ejendommen af bager Holm. Der var stadig udkørsel af brød til private og 3 vogne kørte i faste ruter i området: Gurre, Horserød, Plejelt og Esrom. Caféen fungerede fint med besøg fra rekreationshjemmet Slamat, og sågar besøg af prinsesse Elisabeth af England, der skulle besøge sin hofdame,
1962 – slut med virksomhed på Drachmanns minde
I 1962 blev virksomheden overtaget af “Hollandsk mølle”, der straks nedlagde bageriet.
I 1964 blev ovne og maskiner fjernet. Herefter blev fabrikken solgt til private.
1982 – Klosterris rideskole
Ann Erwall, Jørn Larsen og deres sammenbragte børn købte sig ind i ejendommen, som de senere helt overtog. Stedet dannede fra 1985 rammen om det socialpædagogiske opholdssted for børn og unge.
I 1998 startede Ann islænderrideskolen Klosterris med rideundervisning og rideterapi.
I 2005 indrettedes også Bed & Breakfast, hundekennel, vinimport og Jørns handyman,- design- og musikproduktionsvirksomhed.
2017
Ann og Jørn sælger deres livsværk, som nu bliver privatbolig.